Merevedési zavar okai

Hatvanöt év felett a potencia csökkenése természetesnek mondható. Csökken a test fizikai teljesítőképessége és a férfi nemi hormonok szintje, esetleg valamilyen krónikus betegség szövődményeként jelentkeznek a nem kívánt tünetek. A panaszok azonban nem csak az idősebb korosztályt sújtják, sokan sajnos már fiatalon megtapasztalják a merevedési zavarokkal járó kellemetlenségeket. Merevedési zavarról, akkor beszélünk, ha a hímvessző nem reagál megfelelően az őt ért ingerekre, nem keményedik meg ezáltal alkalmatlanná válik a behatolásra. Vagy olyan esetben, ha az erekció nem tart ki a szexuális aktus végéig. Az élet bizonyos szakaszaiban ilyen esetek bárkivel előfordulhatnak, ha a probléma csak néhány alkalommal jelentkezik, még nem beszélhetünk merevedési zavarról. Ha azonban az ilyen esetek rendszeressé válnak illetve két hónapnál tovább tartanak, érdemes nagyobb figyelmet fordítani a problémára.
A merevedési zavarok hátterében gyakran nem fizikai elváltozások, hanem lelki okok állnak. A fáradtság és a kialvatlanság gyakori jelenségek, amelyek nagymértékben meghatározzák a teljesítő képességet. A szexuális aktus jelentős fizikai igénybevételt jelent, felpörgeti a pulzust, felgyorsítja a vér áramlását és több izmot is alaposan megdolgoztat. Egy megfáradt test akkor sem vágyik ilyen terhelésre, ha a nemi vágy mégis jelentkezik. A merevedési zavar ilyenkor csupán annyit jelent, hogy ideje lassítani is kipihenni magunkat.
A stressz és a felfokozott életmód szintén kiválthat merevedési zavarokat. Ha nem tudunk kikapcsolódni, a párunkra vagy az együttlétre koncentrálni, jelen lenni a pillanatban, akkor a szervezetünk sem fog megfelelően reagálni az adott ingerekre. Próbáljuk elkerülni a stresszel, idegeskedéssel járó élethelyzeteket, szánjunk időt a kikapcsolódásra.
Nagyon fontos, hogy a merevedési zavart ne kudarcként éljük meg és a sikertelen próbálkozások ne vegyék el a kedvünket a folytatástól. A szex nem teljesítménysport, úgyhogy nem kell és nem is lehet mindig száz százalékot nyújtani. Sokat segít a partnerrel való megfelelő kommunikáció, hogy nyíltan tudjanak beszélni a problémáról, és ha szükséges be tudják vonni a megfelelő segítséget, párterapeutát vagy pszichológust.
A különböző szenvedélybetegségek szintén kedvezőtlenül hatnak a potenciára. Az alkoholizmus, dohányzás és a kábítószerek fogyasztása eltompítják az érzékeket és csökkentik a nemi vágyat. Emellett szép lassan a szervezetet is leépítik, aminek egy tünete lehet a szexuális teljesítőképesség hiánya. Ezeket a rossz szokások nem csak a keményebb erekció érdekében érdemes elhagyni, hanem egészségünk megőrzése miatt is. A kábítószerekhez hasonló hatása lehet a stresszcsökkentő gyógyszereknek, altatóknak, antidepresszánsoknak. Ha a gyógyszerek használata mellett potenciazavart tapasztalanunk, forduljunk a kezelőorvosunkhoz.
A potencia zavar figyelmeztető jel is lehet, jelentkezhet egy másik betegség tüneteként. A cukorbetegség egyik mellékhatása lehet a merevedési zavar, ebben az esetben segíthet a diéta, és a diabétesz gyógyszerek megfelelő adagolása. Egy komolyabb műtéti beavatkozás velejárója is lehet a merevedési zavar. Hagyjunk időt a szervezetünknek, hogy visszanyerje eredeti állapotát és visszaálljon a megszokott fiziológiai működés.
Számos kismedencei elváltozás okozója lehet a potencia csökkenésének, ilyen esetekben orvosi segítségre van szükség. Gyógyszeres kezeléssel, esetleg műtéti beavatkozással a problémák kiküszöbölhetőek.
A potenciazavarok megelőzésének és kezelésének számos otthoni módszere ismeretes. Néhány étel, gyümölcs vagy zöldség elfogyasztása köztudottan kedvezően hat a potenciára. Ezeket orvosi javaslat nélkül is bátran fogyaszthatjuk. A kereskedelmi forgalomból is beszerezhetőek a különböző potencianövelő készítmények, itt mindenki megtalálhatja a számára legmegfelelőbbet, legyen az táplálék kiegészítő, kapszula, tea vagy por.

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.