Mi állhat a korai magömlés hátterében?

„Most fordult elő velem először. Még sosem történt ilyesmi. Tovább szokott tartani…” Ahhoz képest, hogy a korai magömlés soha, senkivel nem fordul elő a nők 99% találkozott már valamelyik kijelentéssel. Bizony, nem lepődnek meg, nem esnek kétségbe, nem fújják fel a dolgot. Sőt, egy egészséges önbizalommal rendelkező nő ilyenkor arra gondol: „Igen, ennyire jó vagyok!”
A korai ejakuláció elsősorban a serdülőkorú fiúk problémája, akik tapasztalatlanságukból kifolyólag nehezebben tudnak önuralmat tanúsítani. A probléma azonban bármely életkorban jelentkezhet, és átlagosan a férfiak 20-30%-át érinti rövidebb vagy hosszabb időszakon keresztül. A valós adatok ennél magasabbak lehetnek, hiszen a korai öröm még mindig tabunak számít, és csak kevesen mernek beszélni róla, vagy mernek segítséget kérni.
A korai kifejezés relatív, a magömlés ahhoz képest lehet korai, hogy partnert sikerült-e eljuttatnunk a csúcsig. Ugyanakkor 10-15 perc után akkor sem beszélhetünk korai megömlésről, ha a partner orgazmusa nem következett be, ilyenkor más áll a kielégületlenség hátterében.
Néhány esetben előfordulhat, hogy a korai megömlés fizikai okokra vezethető vissza, pl.: prosztata-, vagy egyéb más kismedencei gyulladásra. Ilyenkor a betegség kezelése után, megszűnik a probléma. A legtöbb esetben a korai ejakulációnak nem fizikai, hanem lelki okai vannak. Mik állhatnak a háttérben?
Bármi, ami újdonság: Leggyakrabban egy új partner, akinek a teste csupa ismeretlen, felfedezésre váró rejtély. Új helyek, új illatok, egy szexi fehérnemű, vagyis bármi, ami megmozgatja és új tartalommal tölti fel a szexualitást. Egy új partner esetében kellene a legkevésbé aggodalmaskodni, hiszen a nőkben legalább annyi a bizonytalanság. Sokkal jobban érdekli őket, hogy szőrtelen-e a lábuk, vagy elég vékonynak látszanak-e, mint az, hogy meddig tart maga az aktus. Arról nem beszélve, hogy a hölgyek többsége szembesült már ezzel a szituációval, nem fognak sem meglepődni, sem neheztelni a férfira.
Önértékelési zavarok: Hiába támasztják alá a statisztikai adatok egyre-másra a tényt, hogy a nem számít a pénisz mérete, és hogy a nők inkább az átlagos paraméterekkel rendelkező szerszámot kedvelik, a legtöbb férfi mégis elégedetlen a saját adottságaival. Ez az elégedetlenség és a félelem a megszégyenüléstől, okozat korai magömlést, de akár merevedési zavarokat is.
Hatalmi harcok: Gyakori téma, hogy az emancipált nők kasztrálják a férfiakat. A nők dominanciája egyre inkább teret hódít, ezeknek az erős és határozott nőknek pedig egyre nehezebb megfelelni. A megfelelési kényszerből adódó stressz és szorongás, szintén lehet kiváltó ok.
A partner tapasztaltsága: Úgy tűnik az ártatlan, szende lányok ideje végleg leáldozott. A nők ugyan olyan szívesen kísérleteznek különböző partnerekkel, mint a férfiak. Minél szélesebb a paletta, annál frusztráltabb lehet a férfi, hogy ennyi mindenkivel hasonlítják össze, ilyen sok férfinál kell jobbnak lennie.
Bűntudat: A szigorú erkölcsök szerinti neveltetés egyre ritkább, a keresztény kultúrkörben mégis előfordul, hogy valaki komoly szexuális gátlásokkal küzd. Még mindig vannak olyan szigorú családok, ahogy bűnnek számít az önkielégítés, és a házasságon kívüli nemi aktus. Akik ilyen szociális háttérrel rendelkeznek, azok számos természetes vágyat és szenvedélyt valamiféle bűnös dologként élnek meg.
Ezek mellett természetesen egyéb más stresszfaktor is befolyásolhatja a teljesítőképességet. Állhatnak a háttérben családi, vagy munkahelyi problémák. Ezek akár hosszú távon is képesek befolyásolni az ejakulációt. Még akkor is jelentkezhet a szexuális probléma, amikor az alapkonfliktus már megoldódott.
Tudatossággal és önmagunk megismerésével, valamint a szorongást kiváltó okok megszűntetésével a korai magömlés könnyedén orvosolható.

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.