Higiénia tetőtől talpig

Az Árnyék nélkül egy középkategóriás akciófilm, talán néhányan látták is. A mozi olyasmivel indít, hogy mocskos dolgokat képes megtenni az ember, ha azt hiszi, hogy senki sem látja. Az alkotás meglehetősen gyengére sikeredett az előbbi gondolat viszont nagyon is igaz. Szennyesből kihalászott fehérnemű, kicsit koszos, kicsit szagos, de még jó lesz. Orrtúrás, körömrágás, elmulasztott fogmosás… Ugye ismerős? Hát persze, hogy az!
A személyes higiénia nemcsak testi, hanem lelki egészségünk megőrzésében is fontos, és egy férfi akkor is férfi marad, ha nem férnek el a tisztálkodó szerei egyetlen fürdőszobai polcon. A testünk ápolására pedig különösen igaz, hogy az ördög a részletekben lakozik. Az egyik legmarkánsabb férfi attribútum az arcszőrzet. A nagy és dús szakáll érettséget valamint bölcsességet sugall, tiszteletet parancsol, amit a hölgyek is elismernek, viszont hosszú távú kapcsolatot nem terveznének egy ilyen partnerrel. A legnépszerűbb a teljesen leborotvált arc, ami vonzónak számít ugyan, de szintén csak rövidtávon. Egy kutatás szerint a hölgyeket az enyhén borostás arc vonzza a leginkább, ebben látják az érettséget és a megbízhatóságot. Viszont akármilyen arcszőrzetet is választunk, annak rendben tartása elsődleges fontosságú.
Ugyanilyen fontos a száj higiéniája. A kellemetlen lehelet taszítja az ellenkező nemet, sőt tulajdonképpen mindenkit, ezért ne sajnáljuk az időt a szájüreg ápolására. A napi fogmosás mellett érdemes fogselymet is használni, hiszen a szájban elszaporodó baktériumok tovább fertőzhetnek a tápcsatorna egész szakaszán. Arról nem beszélve, hogy egy megnyerő mosoly a szép és egészséges fogaknál kezdődik.
A napi zuhanyzás viszonylag új keletű, néhány évtizeddel ezelőtt elegendőnek tartották a heti egyszeri fürdést. Ha még nagyobbat lépünk vissza az időben láthatjuk, hogy a havi vagy még ritkább tisztálkodás volt az elterjedt. Igazság szerint a kellemetlen szagokat főként a hónaljban és a nemi szervek kornyékén megtelepedő baktériumok idézik elő, amik hogyha nem izzadunk meg, nem képesek elszaporodni. A bőrnek pedig még jót is tesznek a saját baktériumai, amelyek olyan olajokat termelnek, amelyek megvédik a kiszáradástól. Ennek ellenére én mégis arra buzdítanék mindenkit, hogy ne hanyagolja el a fürdést. Praktikus megoldás a hónalj és a nemi szervek környékének szőrtelenítése, amely egyrészt kényelmes, másrészt segít megelőzni a kellemetlen szagok kialakulását. Aki ódzkodik az intim részek borotválásától, válassza a szőrzet nyírót.
Ami a fehér neműket illeti, felejtsük el a „jó az még” kategóriát. Egy nap minimum egy alsó és egy pár zokni! Az alsó nadrágok és zoknik beszerzése nem egy idő időigényes vagy költséges feladat. Ezen igazán kár spórolni. Ki a szekrényből a lyukas és leszürkült darabokat!
A legtöbb férfi hallani sem akar kozmetikusról vagy ne adj isten manikűrösről, vagy egyéb nőcis dolgokról. Uraim! Egy tövig lerágott, ápolatlan köröm sokkal kínosabb, mint egy fél óra a manikűrösnél. Az elhanyagolt lábujj körmök pedig nem csak hogy nem esztétikusak, de egy benőtt köröm fájdalmas gyulladáshoz is vezethet. Ugyan ilyen taszító lehet a talpon képződő bőrkeményedés, ami szintén rövid idő alatt és fájdalommentesen eltávolítható.
Bár nem győzik eleget hangsúlyozni a kézmosás fontosságát egy 2010-es kutatás szerint tíz férfiból csak négy mos kezet miután használta a mellékhelyiséget. Ez borzasztóan kevés, tekintve, hogy férfiak jellemzően kézfogással üdvözlik egymás. Gondoljanak bele, hányszor fognak egy nap kezet ismerősökkel, ismeretlenekkel és vajon azok az emberek mit fogtak meg utoljára? Vagy inkább ne is gondoljanak bele, csak mossanak kezet!
A tisztaság fél egészség, mint tudjuk, de nem elhanyagolható szempont az ápolt és vonzó megjelenés sem.

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.