A merevedési zavar, mint tünet

A szexuális teljesítőképesség és a minőségi együttlét biztosítása minden férfi számára alapvető fontossággal bír. A potencia elvesztése vagy zavara alapjaiban ássa alá a férfiak önbecsülését, ami hosszabb távon önértékelési zavarokhoz, frusztrációhoz és szorongáshoz vezethet. A legtöbben kudarcként élik meg a merevedési zavarokat akkor is, ha azok csak ritkán fordulnak elő. Ilyenkor még nem kell a legrosszabbra gondolni. Az alkalmi potencia zavarok oka a legtöbb esetben a fáradtság vagy a stressz. Mindenki életében adódnak olyan szakaszok, amelyek jobban igénybe veszik az idegrendszert, ennek egyik lehetséges következménye a merevedési zavar. Ekkor, ha megszűnik a kiváltó ok, megszűnik a potencia zavar is.

Vannak azonban olyan esetek, amikor a merevedési zavar nem valami lelki diszfunkció eredménye, hanem egy fizikai megbetegedés egyik tünete. Amennyiben a potencia probléma tartósan jelentkezik, mindenképpen érdemes orvoshoz fordulni. Sajnos a férfiakban még mindig igen erős az ezzel kapcsolatos szégyenérzet, és inkább megpróbálják maguk orvosolni a problémát, vagy egyszerűen csak várják, hogy valami csoda folytán visszanyerjék a teljesítőképességüket. Ez a hozzáállás nem vezet eredményre, és ennek köszönhetően rejtve maradhatnak az olyan problémák, mint a cukorbetegség, szív és érrendszeri megbetegedések, vagy anyagcserezavaroknak.

A kismedence érhálózata gondoskodik a péniszben lévő barlangos testek vérellátásáról is. Amennyiben ezek a testek nem telnek meg vérrel, úgy nem valósul meg az erekció. Ezt okozhatja egy a kismedencében lévő gyulladás is. Ez lehet akár felfázás vagy valamilyen húgyúti fertőzés. Ezek a megbetegedések a vizeletből könnyedén kimutathatóak, így nincs szükség egyéb kellemetlen vagy fájdalmas vizsgálatokra. Szintén a kismedencében található a prosztata is, amelynek elváltozása szintén oka lehet a vérbőség elmaradásának.

A merevedési zavar egyik gyakori tünete a cukorbetegségnek, akár az egyetlen tünete a kezdeti szakaszban. Nem ritka, hogy a potenciaproblémával orvoshoz forduló férfiaknál cukorbetegséget állapítanak meg úgy, hogy más ráutaló tünet nem jelentkezett. A kezeletlen cukorbetegség súlyos szövődményekkel járhat, látáscsökkenéssel, sőt a végtagok elvesztésével is. Éppen ezért, ha fennáll a lehetősége, hogy diagnosztizálatlan diabétesz áll a merevedési zavar hátterében érdemes minél előbb orvoshoz fordulni, ugyanis a betegség bár nem gyógyítható, gyógyszeres kezeléssel jól karban tartható, és gyakorlatilag tünetmentessé tehető.

Azok a betegségek, amelyek az egész érrendszert károsítják, negatívan hatnak a merevedésre is. A péniszben lévő hajszálerek különösen vékonyak, azért érzékenyebben reagálnak a szív és érrendszer megbetegedéseire. Ezek a vékony erek hamarabb elzáródhatnak, vagy keresztmetszetük annyira leszűkülhet, hogy véráramlás nem lesz elégséges a merevedés kialakulásához. Ez intő jel is lehet, és évekkel megelőzhet egy komolyabb érelzáródást, akár szívinfarktust is. Merevedési zavarral nem szokás ugyan kardiológushoz fordulni, de érdemes fontolóra venni ezt a lehetőséget is.

Ami kedvezőtlenül hat az erekre, az kedvezőtlenül hat a péniszre is, így az is, ha megnövekszik a vér zsírtartalma. A zsír megtapad az erek falán leszűkítve azok keresztmetszetét, így a vér áramoltatásához a szívnek munkára van szüksége, ez pedig megterheli az egész szervezetet. Ahhoz hogy valakinek helytelenül működjön a zsír anyagcseréje nem kell, hogy kövér is legyen. A magas koleszterin szint előfordulhat átlagos testalkatú, sőt vékony embereknél egyaránt. A vér triglicerid szintjének megnövekedése genetikai sajátosság is lehet, nem csak az elhízás következménye.

A fent említett megbetegedések már korai stádiumukban felismerhetők és jól kezelhetők. Érdemes évente rászánni magunkat egy alaposabb kivizsgálásra, vagy legalább egy vérvételre. Ha időben felfedezzük a megbetegedéseket, kezelhetjük őket, még mielőtt kellemetlen tünetként jelentkezne a merevedési zavar.

 

 

 

 

 

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.