Mi okozza a reggeli merevedést?

A férfiak általában elgémberedett izomzattal, homályos látással és álló szerszámmal ébrednek. A reggeli merevedés maximum azokat a kamasz fiúkat hozza zavarba, akik számára még újdonság a testükben lezajló számtalan hormonális változás. Az ágaskodó pénisz az évek során természetes kísérő jelenségévé válik az álmos reggeleknek. Ha nem éri a nemi szervet szexuális inger az erekció magától elmúlik.
A hajnali merevedés kiváltó oka igazából még tisztázatlan, de magyarázatára sok elmélet született. A legtöbben az erotikus álmoknak tulajdonítják a takaró emelgető jelenséget, ők talán nem is járnak messze az igazságtól. Az éjszakai erekciónak valóban köze lehet az álmodáshoz, pontosabban az alvás REM fázisához. Ebben a periodikusan ismétlődő szakaszban megváltozik a test fizikai állapota, többek között gyorsabb lesz a szemmozgás, felpezsdül a vérkeringés, ami által a péniszbe is több vér pumpálódik. Egy este alatt akár 4-5 ilyen szakasz is megismétlődhet, ami ugyan ennyi erekciót okozhat. Ezek többsége persze észrevétlen marad, hiszen a férfiak mindezt átalusszák.
Szintén népszerű elmélet kapcsolatba hozni a reggeli merevedést a vizelettel teli hólyaggal. Reggelre a szervezet kiválasztja a folyadékot és ébredésre stimulálja az agyat, hogy minél hamarabb bekövetkezhessen az ürítés. Az ébresztés folyamatának egy szakasza, hogy a hólyagból vizelet kerül a húgycsőbe, csökkentve az abban keletkezett nyomást. Ez a folyamat szintén fokozhatja a pénisz vérellátottságát, melynek következtében kialakul a merevedés. Ez a feltevés annyiban megkérdőjelezhető, hogy nem magyarázza meg az alvás során bekövetkező többi merevedést, amikor még nincs tele a hólyag.
Találni olyan magyarázatot is, mely szerint a szervezet egy védekező mechanizmusáról van szó, hiszen alvás közben az ember viszonylag védtelen. A szervezet ezért vért pumpál a szervekbe, többek között a nemi szervbe is. Esetleg egy olyan evolúciós folyamatról van szó, amely megvédi a férfiakat, hogy hajnalban leguruljanak az ágyról. Ez persze nem igaz, de jól demonstrálja, hogy mennyiféle magyarázat létezik a jelenségre.
A reggeli erekció tehát teljesen természetes folyamat, amelyet tapasztalva mindenki megnyugodhat, hogy a kismedencéjének érhálózata és véráramlása tökéletesen működik. Ha valakinél merevedési zavarok jelentkeznek érdemes odafigyelni a reggeli és éjszakai (amennyire ez lehetséges) erekcióra, hiszen ennek tartós hiánya valami szervi elváltozásra engedhet következtetni. Ha éjszakánként bekövetkezik a spontán erekció, akkor a merevedési zavarok hátterében pszichés problémák állhatnak. Mindkét esetben számtalan megoldás létezik a probléma kiküszöbölésére, akár életmódváltás, akár gyógyszeres kezelés vagy egyéb vágyfokozó praktikák.

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.