Kegel gyakorlatok

Nincs új a nap alatt! Arnold Kegel 1952-ben publikált tanulmányában ismerteti, hogy milyen szoros kapcsolatban áll a pubococcygeus (továbbiakban PC) izomzat megfelelő karban tartása a női szexualitással. Az általa leírt gyakorlatokat a Távol-keleten már évszázadok óta gyakorolják a nők, hogy párjuknak minél teljesebb szexuális élményt nyújthassanak. A gésák már egészen korán elkezdenek tudatosan foglalkozni a PC izmaikkal, és azok megerősítésével, nem véletlenül olyan keresett a társaságuk a férfiak körében.
A PC izmok a medencefenékben találhatóak, a női test esetében ezek felelnek a hasüregi szervek felfüggesztéséért, valamint ezek tartják a hüvelyt, húgycsövet és a méhet is. Férfiak esetében a Kegel izmok a hasüregi szervek mellett a prosztatát is körül veszik. Ezért számukra is fontos ezen izmok megerősítése.
A Kegel gyakorlatoknak köszönhetően hölgyek esetében csökkenhet az idős kori inkontinencia kialakulásának esélye, könnyebbé válik a szülés és lerövidül az azt követő regenerációs idő. A kedvező élettani hatások mellett az izomzat megerősödése kedvezően hat a szexualitásra is, fokozza az öröm érzetet. A hüvelyi orgazmusról és a G pont ingerlésével átélt gyönyörökről ódákat zengenek, holott a nők többsége nem képes az ilyen módon való kielégülésre. A hüvelyi orgazmus tanulható, a Kegel gyakorlatok elsajátításával nagy esély van rá, hogy idővel kialakul ez a képesség.
A férfiak számára is hasznos lehet a gyakorlatok elsajátítása, hiszen a prosztata problémák, vizelet visszatartási nehézségek őket is utolérhetik. Azzal hogy megismerik PC izmaikat, és tudatosan kezdik el használni azokat, a szexualitás terén is új távlatokat ismerhetnek meg. A gyakorlat része a teljes erekcióban lévő pénisz mozgatása, mely gyakorlat elsajátítása extra örömökhöz juttathatja a partnert. Az izmok mozgatásával javul a szövetek vérellátása, a lerakódott méreganyagok felszabadulnak és kiürülnek a kismedencéből. Salakanyagok nélkül a vér szabadon képes áramlani, biztosítva a nemi szervek megfelelő vérellátását. Ezáltal a pénisz gyorsabban reagál az ingerekre és az erekció is könnyebben alakul ki, illetve hosszabb ideig fenntartható. Egyesek a később bekövetkező magömlést is a torna jótékony hatásának tartják, erre azonban nincsen bizonyíték.
Ahhoz, hogy elkezdjük a gyakorlatokat, meg kell tudnunk, meg kell éreznünk, hogy pontosan mely izmokról van szó. Ezt vizelés közben tudjuk legkönnyebben megfigyelni, úgy hogy megpróbáljuk visszatartani a vizeletet, majd újra „engedjük folyni a csapot”, ezt többször is megismételhetjük. A gyakorlás előrehaladtával egy vizelet ürítés alatt 4-5-ször is összeszoríthatjuk PC izmainkat és a szorítás 10-12 másodpercig is képesek leszünk fenntartani.
Az izmok összeszorítását bármilyen testhelyzetben el tudjuk végezni, de a kezdőknek a háton fekve történő gyakorlást javasolják. Feküdjünk kényelmes hanyatt, felhúzott térdekkel enyhén nyitott lábbal. Szorítsuk össze Kegel izmainkat 4-5 másodpercre, majd engedjük el. Ismételjük meg az összehúzást legalább 4-5 alkalommal. Ezt a gyakorlatot, ha van rá lehetőségünk napjában többször is elvégezhetjük, fokozatosan emelve az összeszorítás idejét. Nők esetében az újjak segítségével ellenőrizhető, hogy a megfelelő izmok mozognak-e. Elegendő gyakorlással elérhető, hogy a hüvely izmait külön-külön mozgatni tudjuk, szívó, toló vagy akár hullámzó mozgást előidézve. A férfiak akkor végzik jól a gyakorlatot, ha mozgatás során a hímvessző enyhén visszahúzódik.
Ha már rutinszerűen végezzük a gyakorlatokat vizelés közben vagy hanyatt fekve, akkor kiterjeszthetjük a gyakorlást a hétköznapi tevékenységeinkre is. A hölgyek bizonyára tudják, hogy a farizmok összehúzása és elengedése milyen hatékony ás bárhol elvégezhető gyakorlat. A Kegel izmok mozgatása is ilyen egyszerűen megoldható sétálás, sorban állás vagy utazás közben.
A gyakorlatok nem hoznak egyik napról a másikra látványos javulást a szexuális életünkben, idővel azonban kifizetődik a gyakorlás és extra élményekben lehet részünk, nem beszélve a torna egészségre gyakorolt jótékony hatásáról.

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.